Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
In de gemeente Veendam zijn drie praktijken gestart met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De praktijken Fysio Topzorg, Fysiotherapie Torenstraat en Isabelle Blaes zetten zich samen met de gemeente in voor een gezonde leefstijl. De GLI is een tweejarig traject voor inwoners met overgewicht. Ze krijgen begeleiding van een leefstijlcoach en vanuit de gemeente krijgen zij begeleiding van een beweegcoach voor beweegactiviteiten. Er is een verwijzing van de huisarts nodig om mee te kunnen doen met de programma’s. De programma’s worden vergoed vanuit de zorgverzekering en het eigen risico wordt niet aangesproken.
De leefstijlcoaches lichten de interventies toe in de volgende tabjes. Wilt u meer informatie over de GLI of heeft u vragen over de verwijzing neem dan contact op met Veendam Beweegt: veendambeweegt@veendam.nl of 0598 652222.
Isabelle Blaes, gevestigd aan de Nijverheidsstraat in Wildervank, geeft het programma CooL. CooL staat voor Coachen op Leefstijl. Het doel van CooL is dat je gezonde gewoontes gaat bedenken en oefenen die bij jou en jouw leven passen. Die gezonde gewoontes gaan ervoor zorgen dat je afvalt en je fitter gaat voelen en het vergroot ook je zelfvertrouwen. Vertrouwen hebben in jezelf voelt goed en het maakt het makkelijker om je gezonde gewoontes en het gewicht dat bij jou past vast te houden.
Wanneer je de GLI CooL volgt heb je gedurende twee jaar zowel bij de groepsbijeenkomsten als bij de individuele gesprekken altijd dezelfde begeleider: een BLCN-gecertificeerde leefstijlcoach. In Veendam/Wildervank is dat Isabelle Blaes.
Er zijn inmiddels acht CooL-groepen gestart. Drie daarvan hebben het programma al helemaal afgerond. Een paar reacties van deelnemers:
Meer informatie over Cool en Isabelle Blaes is terug te vinden op iblaes.nl of via mail: info@iblaes.nl.
In Veendam wordt de BeweegKuur aangeboden: een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). De BeweegKuur is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas. Het gaat om mensen met een inactieve leefstijl, die gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen. Het programma duurt in totaal 2 jaar.
Deelnemers worden bij de BeweegKuur begeleid door verschillende professionals. Dit zijn de leefstijlcoach, een beweegprofessional en een voedingsprofessional. Deze professionals werken nauw samen en kijken samen met jou waarmee ze jou kunnen helpen om je fitter en gezonder te voelen. Het doel van de BeweegKuur is gezondheidswinst voor iedere deelnemer. Hierbij wordt gekeken naar verschillende aspecten, zoals slaapritme, stress, voedingspatroon en dagelijkse beweging. Al deze aspecten kunnen invloed hebben op de gezondheid. De contactmomenten zijn zowel individueel als in groepsverband.
In Veendam wordt de BeweegKuur GLI gegeven door FysioTopzorg en Voedingsadviesburo van der Linde. Voor informatie over Valpreventie kunt u contact opnemen met Gerard Haan, g.haan@fysiotopzorg.nl en met Anke Mulder, a.mulder@fysiotopzorg.nl.
SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Deelnemers worden begeleid in het verbeteren van hun leefstijl. SLIMMER helpt om je gezonder en fitter te voelen!
Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt bij het aanpassen van het voedingspatroon en beweegpatroon. Dit begeleidingsteam bestaat uit een diëtiste, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep.
SLIMMER is een programma voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten en volwassenen met obesitas (BMI 30 - 40). Daarnaast is het belangrijk dat iemand in staat is een leefstijlprogramma te volgen. Een verwijzing van de huisarts of een specialist is verplicht.
Meedoen gaat als volgt:
U krijgt twee jaar begeleiding van een diëtist, een leefstijlcoach, een fysiotherapeut en een buurtsportcoach. Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.
De kosten voor het SLIMMER programma worden in de meeste gevallen geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Uw verzekeraar kan u verder informeren.
Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk gezondheidsprobleem. Senioren zijn vaak minder goed in staat balans te houden waardoor ze eerder vallen, met soms vervelende gevolgen als een heup,-arm,-polsfractuur, hoofdletsel, luxaties en kneuzingen. De kans op valpartijen onder senioren lijkt aanzienlijk af te nemen als men een valpreventiecursus volgt.
Uit onderzoek is gebleken dat 30 procent van de mensen boven de 65 jaar één keer per jaar valt en van deze valpartijen vergt zo’n 12% medische behandeling. Bij mensen ouder dan 80 jaar neemt de kans op een valpartij toe met 50%. Deze valincidenten zijn een belangrijke bedreiging voor de gezondheid vanwege het letselgevaar.
Begin 2000 is daarom op de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een valpreventieproject voor senioren ontwikkeld, waarin het evenwicht en de bewegingssturing geoefend wordt in ADL (algemeen dagelijks leven)-situaties, die zijn ingebed in een hindernisbaan en in diverse spelvormen. Hieraan worden diverse dubbeltaken toegevoegd om de ADL zo goed mogelijk te benaderen. Daarnaast worden ook valtechnieken aangeleerd, die ontleend zijn aan oosterse vechtsporten.
Vanaf het voorjaar van 2022 gaat Fysiotherapie Torenstraat in Wildervank deze cursus ook aanbieden. De effectiviteit van het programma wordt bepaald aan de hand van de valincidentie en een aantal balanstesten. Eerdere resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen en de ervaringen en reacties van de deelnemers zijn erg positief.
Recent heeft het RIVM Centrum Gezond Leven het programma ‘Vallen Verleden Tijd’ wederom de hoogst mogelijke erkenning toegeschreven, namelijk ‘bewezen effectief’. ‘Vallen Verleden Tijd’ is hiermee het enige valpreventieprogramma in Nederland dat door het RIVM beschreven is als ‘bewezen effectief’.
De cursus bestaat uit 10 lessen. De trainingsvormen die in het programma zijn opgenomen zijn:
Een criterium voor deelname aan de cursus is dat men in het voorafgaande jaar gevallen is. Daarnaast moeten de deelnemers zelfstandig wonen en mag er geen sprake zijn van pathologie die een verhoogd valrisico met zich meebrengt. Tevens moeten zij minimaal 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel.
Opgave voor de cursus kan via info@fysiotherapietorenstraat.nl
Wilt u steviger op uw benen staan? En zelf de dagelijkse dingen blijven doen? Mensen willen zo lang mogelijk actief blijven en zelfstandig wonen. Maar door het ouder worden gaan de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen soms wat moeilijker. Misschien heeft u weleens moeite met het opstaan uit een stoel of verliest u regelmatig uw evenwicht?
Volg dan het valpreventieprogramma Otago. Zo verbetert u uw conditie, spierkracht en evenwicht. Dit zorgt ervoor dat u makkelijker beweegt en uw zelfvertrouwen toeneemt. Zo verlaagt u uw kans op een val.
Het valpreventieprogramma Otago bestaat uit verschillende oefeningen. Deze maken uw beenspieren sterker en verbeteren uw evenwicht. De oefeningen passen bij uw niveau en worden langzaam opgebouwd. Zo kan iedereen het programma volgen onder deskundige begeleiding en met een handige oefenmap voor thuis.
De valpreventie-instructeur is een fysiotherapeut of oefentherapeut die speciaal is opgeleid om de valpreventietraining te geven. U krijgt een oefenmap met heldere uitleg en foto’s over de oefeningen. Zo kunt u de oefeningen makkelijk zelf thuis doen. Ook krijgt u een persoonlijk wandelschema.
Volg ons