Vanwege de vorst kan het gebeuren dat het afval in de container is vast gevroren. Om te voorkomen dat de container voor de helft geleegd wordt raden wij u aan om het afval los te wrikken.
Veelgestelde vragen
Hier vindt u de meest gestelde vragen over de WOZ met de bijbehorende antwoorden.
Mocht uw vraag er niet bij staan neem dan contact op met team Belastingen via 0598 652222, zij helpen u graag verder.
We streven ernaar om uw belastingaanslag eind januari/begin februari bij u te bezorgen.
Het kan gebeuren dat u uw belastingaanslag later in het jaar ontvangt, dit heeft vaak een goede reden. Mocht dit bij u het geval zijn, neem dan contact met ons op zodat wij dit toe kunnen lichten.
Wanneer u uw aanslag later in het jaar ontvangt en u in termijnen betaalt kan het zijn dat dit gevolgen heeft voor uw betalingen. Het kan zijn dat uw betalingen voor een bepaalde periode gelijk lopen met de betalingen voor volgend jaar. Ook kan het zijn dat het te betalen bedrag in minder termijnen wordt opgesplitst.
De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde die een woning of pand heeft op 1 januari van het vorige jaar. Voor dit jaar is dat 1 januari 2024, dit noemen we de waardepeildatum. Voor het bepalen van de waarde gebruiken we de verkoopprijzen van vergelijkbare panden die rond 1 januari 2024 zijn verkocht.
In het taxatieverslag staat hoe de waarde van uw pand of grond is bepaald. U kunt het taxatieverslag opvragen.
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait.
Was uw woning of pand op 1 januari van dit jaar nog in aanbouw? U betaalt dan OZB over de waarde op 1 januari 2025. Wij hanteren bij woningen in aanbouw de toestandspeildatum 1 januari 2025 in plaats van de waardepeildatum 1 januari 2024.
Als uw woning nog in aanbouw is, dan is het niet mogelijk om uw woning te taxeren zoals deze er op de waardepeildatum stond. Daarom geldt de regel dat als tussen de waardepeildatum en de start van het jaar waarvoor de WOZ-waarde geldt iets aan de woning is veranderd, zoals nieuwbouw of een verbouwing, dan moet de gemeente deze verandering meenemen in de WOZ-waarde. Zij kijken dan naar de staat van de woning aan de start van het lopende jaar, dit noemen we de toestandspeildatum.
De gemeente kijkt naar de waarde van:
- de grond;
- het deel van het pand dat klaar is. Dit is het 'percentage gereed van de bouw'. Deze percentages zijn wettelijk vastgelegd. De taxateur van de gemeente bepaalt per situatie welk percentage gebruikt wordt.
Is uw nieuwbouwwoning in de loop van 2024 opgeleverd? Dan geldt voor de OZB de waarde van de afgebouwde woning en niet meer van een woning in aanbouw. De gemeente kijkt hiervoor onder meer naar verkoopprijzen rond 1 januari 2024 van vergelijkbare nieuwbouwwoningen.
De gemeente bepaalt welk tarief van toepassing. Als de waarde van uw woning meer dan 70% van de totale WOZ-waarde bedraagt, dan wordt het tarief voor woningen toegepast.
Is de waarde van de woning minder dan 70% van de totale WOZ-waarde, dan geldt het tarief voor niet-woningen.
Geldt voor het pand met een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte het tarief voor niet-woningen? Dan wordt rekening gehouden met afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting voor het woongedeelte.
Bij het bepalen van uw WOZ-waarde kijkt de gemeente onder andere naar vergelijkbare verkochte woningen rond waardepeildatum 1 januari 2024. Wanneer de verkoopprijzen hoger liggen dan uw WOZ-waarde, stijgt uw WOZ-waarde. Dit werkt ook andersom. Wanneer de verkoopprijzen lager liggen dan uw WOZ-waarde, daalt uw WOZ-waarde.
Het landelijk stijgingspercentage is een gemiddelde van alle gemeenten in Nederland. Omdat het een gemiddelde is betekent dit niet dat dit het vaste stijgingspercentage is voor de WOZ-waardes in de gemeente Veendam.
De verschillen in stijging van de WOZ-waardes kunnen verklaard worden door onder andere regionale verschillen. Zo worden woningen aan de randstad vaak hoger gewaardeerd dan woningen op het platteland of in het buitengebied. Ook de populariteit van een bepaald type woningen speelt hierin een rol. Zo is er veel vraag naar starterswoningen.
Als u uw woning in de loop van het jaar verkoopt, krijgt u geen geld terug van de gemeente. Bij verkoop van een woning verrekent de notaris deze belasting gewoonlijk met de nieuwe eigenaar.
Wanneer u een woning huurt betaalt u geen eigenaarslasten zoals de onroerendezaakbelasting. Wel betaalt u de gebruikerslasten voor rioolheffing en de afvalstoffenheffing.
Als eigenaar en/of gebruiker van een woning of pand betaalt u rioolheffing voor het afvoeren van afvalwater naar het riool. De gemeente gebruikt deze inkomsten om de riolering te onderhouden.
De rioolheffing geldt voor zowel aansluiting op het riool als het afvoeren van hemelwater. Elke woning en elk pand maakt gebruik van hemelwaterafvoer. Bij een stuk grond maakt u ook gebruik van hemelwaterafvoer. Het kan dus zo zijn dat u geen rioolaansluiting heeft voor bijvoorbeeld een toilet, maar dat u dus wel rioolheffing moet betalen omdat u hemelwater afvoert.