Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
Let op: 25, 26 en 27 december is het gemeentehuis gesloten. Voor de openingstijden van de overige dagen, zie ons nieuwsbericht: Aangepaste openingstijden feestdagen.
Dat is een spannend en bijzonder moment. Vanaf dan regel je namelijk veel dingen zelf.
Je DigiD is persoonlijk en hiermee plaats je een ‘digitale handtekening’. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag. Een DigiD aanvragen is gratis. Je kunt deze aanvragen op:DigiD. Help je hulp nodig bij het aanvragen? Kom dan langs bij de bibliotheek, kijk voor de openingstijden op: Bibliotheek Veendam.
Vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering hebben. Die heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Dat is het bedrag dat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je zorgverzekering. Ook als je in die maand geen zorg nodig hebt gehad. Let op: Betaal je je zorgverzekering niet? Dan krijg je een boete.
Kijk voor meer informatie over het kiezen van een zorgverzekering op: Consumentenbond.
Heb je geen inkomen? Woon je nog thuis, en hebben jouw ouders ook een laag inkomen? Dan kun je je aanmelden voor de collectieve zorgverzekering via de gemeente. Kijk voor meer informatie op deze website: Collectieve zorgverzekering. Heb je nog vragen dan kan je de gemeente bellen op het nummer 0598-652222.
Met je DigiD kun je in het donorregister aangeven of je donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt, dan ben je automatisch donor. Je kunt het register invullen via: donorregister. Wil je meer weten over wat donor zijn inhoud? Kijk dan op: Uw keuze maken.
Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van jouw zorgverzekering betalen. Je krijgt het geld elke maand op jouw rekening. Zorgtoeslag kun je met je DigiD aanvragen op Dienst Toeslagen.
Let op: verandert je inkomen? Dan verandert ook je zorgtoeslag. Dat moet je wel zelf doorgeven op diezelfde website. Het is belangrijk dat je dit op tijd doorgeeft, anders moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Kijk op Alles over toeslagen voor eenvoudige uitleg over toeslagen van de Belastingdienst. Je kunt hier ook eenvoudig een proefberekening doen.
Om kans te maken op een sociale huurwoning is het belangrijk dat je je inschrijft bij een woningcoöperatie. Dit kan via Acantus. De inschrijving kost eenmalig € 15,-.
Woon je zelfstandig en in een (sociale) huurwoning? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de website van de Belastingdienst.
Je kunt studiefinanciering aanvragen als je een voltijdsopleiding gaat volgen op het mbo, hbo of de universiteit. Als student kun je daarnaast gratis of met korting reizen met een OV-pas. Zit je op het vmbo, de havo of vwo? Dan heb je recht op de tegemoetkoming scholieren. Meer informatie en de voorwaarden lees je op de website van DUO.
Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag van de gemeente krijgen.
Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders. Woon je nog bij je ouders? Dan ben je vaak meeverzekerd bij je ouders. Kijk voor meer informatie op de website van de Consumentenbond. Het kan verstandig zijn om ook nog andere verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering of uitvaartverzekering. Kijk hiervoor op de website van het Nibud.
Voor studiefinanciering, salaris, toeslagen, etc. moet je een rekeningnummer hebben. Ga je studeren? Dan kun je een studentenrekening openen. Bij veel banken is dit gratis. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren dus het is belangrijk om te sparen. Het openen van een (online) spaarrekening is bij veel banken ook gratis. Ga naar de bank voor meer informatie.
Maak je je zorgen over geld? Bijvoorbeeld omdat je niet of moeilijk je telefoonabonnement of je premie voor de zorgverzekering kunt betalen? Soms lukt het om de rekening een paar dagen later te betalen, soms lukt dit ook niet. Samen met jou willen we ervoor zorgen dat de betalingsachterstanden worden opgelost zodat je daarna zelf weer verder kunt. Neem hiervoor contact op met deBasis Veendam. Dat kan via aanmeldingen@debasisveendam.nl of via het telefoonnummer 0598-698114. Ook kan je terecht bij het inloopspreekuur. Kijk voor de openingstijden op de website van deBasis.
Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Via deze website van het Nibud kan jij berekenen op welke regelingen je recht hebt.
Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een netto bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de Belastingaangifte. Je kunt jouw belastingaangifte jaarlijks invullen als je in loondienst of als ZZP-er werkt.
Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen om minder belasting te betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor één werkgever. Op deze website kun je loonheffingskorting aanvragen: loonheffing.
Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van het UWV.
Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.
Speelt er thuis of in je leven iets waar je niet uitkomt? Dan is deBasis er voor jou. Je kunt bij deBasis terecht met vragen over bijvoorbeeld gezondheid, vrijwilligerswerk of mantelzorg. Je kunt bellen, mailen of gewoon even binnenlopen. Kijk op de website van deBasis. Ook voor hulp bij geldzaken of het invullen van formulieren kun je hier terecht.
Heb je vragen over dingen die verplicht zijn volgens de wet of heb je rechtshulp nodig? Via het Juridisch Loket kun je gratis rechtshulp krijgen.
Heb je andere vragen? Bel ons dan op 0598-652222. Wij helpen je graag verder.
Als je jeugdhulp krijgt en 18 jaar wordt, veranderen de wettelijke kaders. Bespreek met je hulpverlener wat dit voor jou betekent en maak samen een toekomstplan met daarin jouw doelen. Wanneer je ondersteuning vanuit de Wmo ontvangt betaal je daarvoor wellicht een eigen bijdrage. Kijk hiervoor op de website van het CAK.
Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo)? Dan kun je contact opnemen met het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters. Zij kunnen je onder andere helpen bij het zoeken naar een passende opleiding of bij je beroepskeuze.
Heb je een minimuminkomen of een uitkering? En ga je binnenkort naar een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.
Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Bespreek daarom met je hulpverlener dat je 18 wordt. Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.
Wil je graag meer weten? Kijk dan ook op de site van de Rijksoverheid voor algemene informatie en een checklist.
Op jouw 18e verjaardag veranderen er ook wat zaken voor je ouders. Dit zijn de belangrijkste punten.
De kinderbijslag stopt automatisch na het kwartaal waarin jij 18 jaar wordt. Je ouders krijgen daarover een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Het kindgebonden budget van de Belastingdienst stopt automatisch als jij het jongste kind in het gezin bent dat 18 jaar wordt.
Volg ons