Rioolonderhoud en verstoppingen
De eigenaar van een gebouw zorgt voor de aansluiting op het riool. Dit geldt voor de aanleg en het onderhoud daarvan. Heeft u last van stank of een verstopping? Is de weg verzakt vanwege een rioollekkage? Controleer of dit op uw eigen terrein is of daarbuiten. Als het daarbuiten is, meldt u dit bij ons. Problemen op uw eigen grond lost u zelf op. Bent u huurder? Meld het dan bij de eigenaar van uw woning of bedrijfspand.
Kosten
Heeft u problemen aan het riool in uw eigen grond? U betaalt dan zelf voor de specialist die het komt repareren. Gaat het om een stuk riool in gemeentegrond? Dan regelen wij de reparatie.
Bijzonderheden
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het riool op de website van Stichting RIONED.
Aanpak
Meld de problemen met het riool. Dit gaat zo:
- Vul het formulier online in.
- Heeft u een foto van de plek? Doe die er dan ook bij.
- Heeft u alles ingevuld? Verstuur dan het formulier.
Of
- Neem contact met ons op.
Spoedmeldingen buiten kantoortijden
Bel bij gevaarlijke situaties of spoedgevallen buiten kantooruren met 0598 652222.
Wat als het water in uw huis niet meer makkelijk of helemaal niet wegstroomt?
Borrelt uw afvoer?
- Oorzaak zit in gemeenteriool?
- Oorzaak in uw eigen riool?
-
Bel altijd eerst met de gemeente
De meeste huizen hebben op de erfgrens een zogenaamd ontstoppingsputje in de afvoerbuis zitten. Als u dat openmaakt kunt u zien wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. De gemeente weet van de meeste huizen waar de ontstoppingsputjes zitten. Dus als u een verstopping heeft kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week de gemeente bellen via telefoonnummer 0598 65 22 22.
-
Kijk waar het probleem zit
- Het putje staat vol met water? U belt de gemeente, wij lossen het gratis voor u op. Heeft u het zelf al laten oplossen? Dan vergoeden wij deze kosten niet.
- Het putje is nagenoeg leeg? De verstopping zit dan in uw eigen gedeelte. U lost het zelf en op uw eigen kosten op.
-
Wie betaalt de kosten voor het vrijmaken van het ontstoppingsputje?
Misschien kunt u zelf niet nagaan waar de verstopping zit en vraagt u een bedrijf om dit voor u te doen. Dat mag natuurlijk. Als blijkt dat de verstopping in het gemeenteriool zit, ontvangt u een tegemoetkoming in de kosten voor het vrijmaken van het ontstoppingsputje van maximaal 100 euro.
-
Wie betaalt de kosten voor het ontstoppen?
De gemeente vergoedt geen kosten die u al gemaakt heeft voor het schoonmaken, repareren of camera-inspecties door ontstoppingsbedrijven. Ook niet als achteraf blijft dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit of heeft gezeten.
Het riool mag alleen gebruikt worden om (regen)water, ontlasting en wc-papier door te spoelen. Dus gooi geen vochtige doekjes, medicijnen, frituurvet of olie door de wc. Anders is de kans groot dat u voor het ontstoppen extra moet betalen.
Heeft u nog vragen?
Bel tijdens kantooruren met de gemeente via het telefoonnummer 0598 65 22 22 of mail naar info@veendam.nl
-
Kijk naar het stuk rioolbuis dat open kan. Dit heet het ontstoppingsstuk. Als u niet weet waar het zit, kunt u dit bij ons navragen. Of u kijkt op de bouwtekeningen. Het ontstoppingsstuk zit altijd op uw eigen grond, vlak bij de erfgrens. Bij woningen meestal ongeveer 50 centimeter vanaf de erfgrens en op ongeveer 80 centimeter diepte.U moet zelf het gat (laten) graven. Staat er water in het ontstoppingsstuk? Dan zit de verstopping in het gemeenteriool. Is het droog? Dan zit de verstopping in uw eigen deel van het riool. U moet het dan zelf oplossen.
Lees verder -
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het riool. Bel uw huisbaas. Hij of zij kan uitzoeken waar de verstopping zit. En wie het kan oplossen.
Lees verder