Bezwaar maken

Ieder jaar betaalt u belastingen aan de gemeente. Dit zijn verschillende soorten belastingen.

Aan het begin van het jaar krijgt u de belastingaanslag in de brievenbus. Dit is een brief waarin staat hoeveel u moet betalen en waarom. U krijgt een aanslag voor:

  • de OZB. Lees meer hierover bij de informatie over de Onroerendezaakbelasting.
  • de afvalstoffenheffing
  • de rioolheffing

Bezwaar

Wanneer u uw belastingaanslag heeft ontvangen is het belangrijk dat u deze controleert. Bent u van mening dat er iets niet klopt? bijvoorbeeld; 

  • U was op 1 januari geen eigenaar of gebruiker meer van het pand waarvoor u OZB moet betalen
  • Er is onterecht een niet-woning tarief gebruikt
  • U bent van mening dat uw WOZ-waarde te hoog is

Dan kunt u binnen 6 weken na het ontvangen van de belastingaanslag bezwaar maken tegen de gemeentelijke belastingen en/of uw WOZ-waarde. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen informeel bezwaar en formeel bezwaar.

Informeel bezwaar

Bij informeel bezwaar neemt een medewerker van team Belastingen samen met u uw vragen en opmerkingen door. Wanneer er iets niet klopt wordt dit gelijk aangepast. U ontvangt binnen 14 dagen per post een bevestiging van de wijziging. 

Wilt u informeel bezwaar maken? Neem dan binnen 6 weken na het ontvangen van uw belastingaanslag telefonisch contact op met de gemeente via 0598 652222.

Formeel bezwaar

Bij formeel bezwaar moet u binnen 6 weken na het ontvangen van uw belastingaanslag bezwaar maken. Dit kan alleen via het formulier op de website, per mail of per brief. Hierbij is het geven van een toelichting op uw bezwaar een vereiste. De gemeente heeft tot het einde van het jaar om uw bezwaar af te handelen. Uiteraard is het streven van de gemeente om uw bezwaar eerder af te handelen, maar een formeel bezwaar neemt meer tijd in beslag dan een informeel bezwaar. Bij een formeel bezwaar moet u dus langer wachten op een uitspraak. De link voor het indienen van formeel bezwaar vindt u onderaan deze pagina. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. 

Bezwaar maken via een No Cure No Pay bureau

Verschillende bedrijven bieden hulp aan bij het indienen van een bezwaar tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Deze bedrijven geven aan dit ‘kosteloos’ (via No Cure No Pay) te doen. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente een vergoeding moet betalen aan deze bedrijven als het bezwaar is toegekend. Deze vergoeding wordt uitbetaald op uw rekening, maar is niet voor u. U moet deze vergoeding doorbetalen aan het No Cure No Pay bureau.

Omdat de gemeente deze vergoeding moet betalen kost dit de gemeente veel geld. Onderaan de tekst vindt u een rekenvoorbeeld. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor het onderhouden van de parken in Veendam, het zwembad en het voetbalveld. Daarnaast zit u als woningeigenaar soms aan een abonnement van deze bureaus vast, waardoor u jaarlijks standaard bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning of pand zonder dat u het weet. 

Bekijk het volgende filmpje voor een duidelijke uitleg over het bezwaar maken via een No Cure No Pay bureau:

Beroep

Wanneer u bezwaar heeft ingediend en u het niet eens bent met de uitspraak kunt u bij de rechtbank in beroep gaan tegen deze uitspraak. 

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.