Een thuis voor iedereen
Voor steeds meer mensen is het moeilijk een passende woning te vinden, ook in onze provincie en gemeente. Voor bepaalde groepen mensen is het vinden van een geschikt huis nog lastiger. Bijvoorbeeld omdat zij begeleiding of zorg in de buurt nodig hebben. Of omdat zij behoefte hebben aan een specifiek soort woning of woonvorm. Deze mensen vallen onder de aandachtsgroepen. In Groningen zijn we bezig met het programma Een thuis voor iedereen. In dit programma kijken we specifiek naar de huisvesting voor bepaalde aandachtsgroepen en ouderen.
Groningen één van de koplopers
Groningen is één van de koplopers vanuit het landelijke programma 'Een thuis voor iedereen'. Dit betekent dat we, voordat een wet hierover officieel is, alvast aan de slag gaan om de huisvesting van aandachtsgroepen te verbeteren. De provincie Groningen, de tien Groninger gemeenten en de in Groningen actieve woningcorporaties werken hierin samen.
We kijken ook specifiek naar de huisvesting voor ouderen. Daarom is een koppeling gemaakt met het landelijke programma ‘Wonen en zorg voor ouderen’. Het doel van dit programma is dat ouderen in een geschikte woning en leefomgeving met plezier kunnen wonen en kunnen verhuizen als ze dat willen.
Huisvesting van aandachtsgroepen
Het is belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen komen voor aandachtsgroepen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die uit beschermd wonen, jeugdzorg, detentie of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg komen. Of om statushouders die vanuit een asielzoekerscentrum een reguliere woning nodig hebben. Soms hebben zij alleen een woning nodig, maar vaak is er ook behoefte aan zorg en ondersteuning.
Tot en met 2040 neemt het aantal huishouders van 65 jaar en ouder overal in de provincie Groningen toe. In totaal met 23.200 huishouders (+27%). Door de groeiende aantallen ouderen zijn meer gelijkvloerse woningen of woningen met mogelijkheden voor zorg aan huis nodig.
Aanpak
Als eerste brengen we de situatie beter in beeld. Hierbij kijken we naar de huidige en toekomstige vraag naar woningen van ouderen en aandachtsgroepen. Op 1 oktober 2024 is het ‘Woonzorgonderzoek provincie Groningen’ gepubliceerd met een bijbehorend ‘Position Paper’.
Vervolgens kijken we welke acties moeten worden opgepakt om te zorgen voor voldoende woningen en een eerlijke verdeling over de provincie. De provincie en gemeenten leggen de afspraken die we maken vast in volkshuisvestelijke programma's.
Regionaal afgestemde gemeentelijke woonzorgvisie
Om die afspraken te kunnen maken worden gemeenten verplicht om een regionaal afgestemde woonzorgvisie op te stellen.
De gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde hebben hiervoor gezamenlijk een adviesbureau in de arm genomen.
Het college van Veendam heeft op 1 oktober ingestemd met bovengenoemd ‘Woonzorgonderzoek provincie Groningen’ en het ‘Position Paper: wonen en zorg in Groningen’ als input voor de op te stellen regionaal afgestemde gemeentelijke woonzorgvisie.