Annelies Pleyte geïnstalleerd als nieuwe burgemeester gemeente Veendam

Maandagmiddag 9 september 2024 is Annelies Pleyte tijdens een bijzondere raadsvergadering geïnstalleerd tot kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Veendam.

In de raadzaal van het gemeentehuis legde Annelies Pleyte de belofte af aan de commissaris van de Koning in Groningen, René Paas onder toeziend oog van de gemeenteraad, het college van B en W en genodigden. Tijdens de vergadering droeg locoburgemeester Henk Jan Schmaal de ambtsketen over aan Annelies Pleyte. Ze is de eerste vrouwelijke kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Veendam. 

Annelies Pleyte

Thuiskomen

“Na 35 jaar te zijn weggeweest, voelt deze stap voor mij als thuiskomen”, zei ze in haar toespraak. “Ik woon al jaren in Den Haag. Maar als iemand mij vraagt waar ik vandaan kom, zeg ik nog altijd: ik kom uit Groningen!” 
Annelies Pleyte wil voor de inwoners een zichtbare, toegankelijke en luisterende burgemeester zijn. “En dan niet alleen luisterend naar de luide stem, maar juist ook naar de zachte stem – naar degenen die minder makkelijk de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, die niet zomaar een jurist in hun netwerk hebben, of die weinig heil verwachten van de overheid.”

Oproep aan de inwoners

Ze deed een oproep aan de inwoners om haar mee te nemen in wat men bezighoudt. “Waar bent u het meest trots op? Waar maakt u zich het meest zorgen over. Vertel mij erover. Niet alleen de goeie dingen, maar juist ook de dingen die beter kunnen. En laat mij vooral de plekken en gelegenheden zien die daarbij horen. Dat kan van alles zijn: een monument, vergaderzaal, park, huis, sportterrein, festival of wat dan ook! Want we hebben hetzelfde doel: Veendam een stap verder brengen. Zorgen dat we trots blijven op deze mooie gemeente”

Kennismakingsreceptie

Tijdens de plechtigheid werd de nieuwe burgemeester toegesproken door commissaris van de Koning René Paas, Robert de Jonge namens de vertrouwenscommissie, locoburgemeester Henk Jan Schmaal en burgemeester Jaap Kuin namens de burgemeesterskring Groningen.
Na afloop van de bijzondere vergadering was er een kennismakingsreceptie om Annelies Pleyte te feliciteren met haar nieuwe ambt als burgemeester van de gemeente Veendam. De vergadering is terug te kijken via raadsinformatie.nl.