Afscheid burgemeester Sandra Korthuis

Waarnemend burgemeester Sandra Korthuis heeft donderdag 5 september 2024 tijdens de bijzondere raadsvergadering afscheid genomen van de gemeente Veendam. Burgemeester Korthuis was sinds juli 2023 waarnemend burgemeester van de gemeente Veendam.

Afscheid Sandra Korthuis

Intergenerationele armoede

In haar afscheidstoespraak ging Sandra Korthuis in op de kansen en uitdagingen voor de gemeente Veendam. Ze noemde de aanleg van De Nedersaksenlijn met een station in Wildervank en de Hyperloop als onderdeel daarvan. Ze vertelde over de mooie bezoeken en bijzondere gesprekken die ze het afgelopen jaar had met kinderen en jongeren uit Veendam. 
Ze ging in op de hardnekkige problematiek van intergenerationele armoede en achterstand bij kinderen. Burgemeester Korthuis: “Van alle uitdagingen ligt hier wellicht de moeilijkste en de belangrijkste. Zorgen dat het met de jeugd van Veendam beter gaat dan in de decennia hiervoor.”

Boekencheque voor alle basisscholen

Burgemeester Korthuis onderstreepte het belang van het vergroten van de lees- en taalvaardigheid van kinderen: “Steeds minder komen kinderen in aanraking met boeken, terwijl boeken zo belangrijk kunnen zijn voor de persoonlijke ontwikkeling.” Als afscheidscadeau aan de gemeente krijgen de 12 basisscholen in de gemeente Veendam ieder een boekencheque van 450 euro. De scholen kunnen daarmee boeken aanschaffen voor de schoolbibliotheek. De eerste boekencheque is symbolisch overhandigd aan leerlingen van OBS Noorderbreedte. 

Donatie voor Stichting de Jonckheren en -vrouwen vanBeresteyn

Ze doneerde een bedrag van 20.000 euro aan Stichting Jonckheren en -vrouwen vanBeresteyn om in de komende jaren projecten op te zetten die bijdragen aan het vergroten van de taal- en leesvaardigheid van kinderen in de gemeente Veendam in de leeftijd van 5 tot 15 jaar.

‘’Steun en stevigheid”

Commissaris van de Koning René Paas sprak de burgemeester toe in een video: “Veendam kreeg vanaf dag één een waarnemend burgemeester die luisterde en het goede wilde doen. Ze bood Veendam de steun en stevigheid die de gemeente nodig had tussen twee kroonbenoemde burgemeesters in.”

Warme burgermoeder

Wethouder Henk Jan Schmaal vertelde namens het college van B en W over het enthousiasme van burgemeester Korthuis over Veendam en haar warme persoonlijkheid: “U heeft laten zien dat u een warme, innemende en fijne burgermoeder was. En ik zeg bewust burgermoeder omdat het een doorn in uw oog is dat dit soort functies vaak vanuit het verleden aan mannen worden gelabeld.”

Afscheidscadeau in Veenkoloniaal museum

De wethouder ging in op de speciale familieband die Sandra Korthuis heeft met Veendam. Haar overgrootvader Salomon Sander Korthuis (1877 – 1960) is de 8ste generatie geboren Veendammer. Het portret van Salomon Sander Korthuis hing prominent in de kamer van de burgemeester in het gemeentehuis. 

In het Veenkoloniaal Museum staat de stoel die Salomon Sander Korthuis kreeg voor zijn 70ste verjaardag van zijn dochter. Als afscheidscadeau van de gemeente Veendam is een foto van Sandra Korthuis met het portret van haar overgrootvader bij de stoel geplaatst in het Veenkoloniaal Museum. 
Daarnaast kreeg de scheidend burgemeester van alle fractievoorzitters in de gemeenteraad (historische) boeken van de gemeente Veendam. 

Heldere boodschap

Vicevoorzitter van de gemeenteraad Job Westerhuis vertelde over de  onvermoeibare inzet van Sandra Korthuis om zowel in – als extern te blijven benadrukken hoe mooi de gemeente is met al haar voorzienigen.

Job Westerhuis: “Voor ons Veendammers gaf u ons van het begin af aan een heldere boodschap: We mogen best trotser zijn op ons huidige Veendam. Veendam doet er toe!”

Installatie kroonbenoemde burgemeester

Op maandag 9 september wordt de nieuwe kroonbenoemde burgemeester Annelies Pleyte beëdigd en geïnstalleerd tijdens een bijzondere raadsvergadering. Deze vergadering is live te volgen via de website van de gemeente Veendam en via de kabelkrant van SKV kanaal 996.