Vanwege de vorst kan het gebeuren dat het afval in de container is vast gevroren. Om te voorkomen dat de container voor de helft geleegd wordt raden wij u aan om het afval los te wrikken.
80 jaar vrijheid
In 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. We staan erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. Dit wordt herdacht en gevierd met verschillende activiteiten in onze gemeente.
Programma
Het programma vindt plaats van 5 april tot 5 mei 2025. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, lezingen en concerten. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog wordt besproken, maar ook de oorlogen die nu nog plaatsvinden. Het programma is nog in de maak. Zodra er meer informatie is, komt dit op deze pagina.
Activiteiten
Op 5 april 2025 beginnen we in de gemeente Veendam met het programma. We starten met een Bevrijdings- en Veteranenconcert in de Sorghvliethal. Meer informatie hierover volgt. Ook zullen er andere activiteiten rondom 80 jaar Vrijheid worden georganiseerd. Als hier meer over bekend is, wordt het programma aangevuld.
Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’
Op zaterdagavond 5 april wordt het Bevrijdings- en Veteranenconcert met medewerking van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ gehouden. Dit concert vindt plaats in de Sorghvliethal. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zal onder leiding van Frans-Aert Burghgraef ter gelegenheid van 80 jaar Vrijheid een vrijheidsconcert geven.
Toegangskaarten en praktische informatie
Toegangskaarten zijn vanaf half februari te koop via de website van vanBeresteyn. Zodra de verkoop is gestart, zullen we dit ook hier vermelden. De toegangskaarten kosten €5,- per stuk en is inclusief garderobe en consumptie.
Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Het concert vindt plaats in de Sorghvliethal, Jan Salwaplein 1 in Veendam. Parkeren kan bij het Jan Salwaplein 3 of bij de parkeerplaats bij het Aquapark.
Heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen via: 80jaarvrijheid@veendam.nl.
Historie
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is ontstaan op 1 januari 2005 na een reorganisatie van de militaire muziek. Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs door Zijne Majesteit de Koning, het opluisteren van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten.
De KMK ‘JWF’ vandaag de dag
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is een “bedrijfsorkest”. Voor het grootste deel van de tijd is de kapel actief binnen de krijgsmacht. Daarnaast heeft de kapel een representatieve taak namens de krijgsmacht en verzorgt regelmatig diverse concerten en taptoes in binnen- en buitenland.
Op het concertpodium profileert de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, transcripties van klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment met elkaar in evenwicht zijn. Met regelmaat worden speciale arrangementen geschreven en treedt de kapel op met bekende artiesten. De taptoe-shows kenmerken zich door een geraffineerde choreografie en een degelijke militaire uitstraling. De kapel staat sinds oktober 2023 onder leiding van majoor Frans-Aert Burghgraef.
Subsidies projecten 80 jaar vrijheid
Ga jij een activiteit of evenement organiseren in het kader van 80 jaar Vrijheid binnen de gemeente Veendam? Dan kom je misschien in aanmerking voor een subsidie.
Subsidieregeling 80 jaar vrijheid
Vrijheid wordt vaak gezien als iets wat normaal is in onze samenleving, maar dat is het niet. Het is belangrijk dat iedereen de waarde van vrijheid begrijpt en zelf ervaart. Om dit te ondersteunen, willen wij projecten steunen die bijdragen aan deze doelen. Daarom is er een subsidieregeling opgezet. Met deze regeling willen we de kennis over vrijheid vergroten bij alle inwoners van de gemeente. We willen dat mensen de vrijheid herdenken, vieren en koesteren, nu en in de toekomst.
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden voor de aanvraag van de subsidieregeling. Het initiatief:
- De subsidieregeling stimuleert het gesprek over vrijheid en de kennis en betekenis van vrijheid, of maakt projecten en activiteiten mogelijk die bijdragen aan de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid.
- levert een bijdrage aan de leefbaarheid en sociale samenhang.
- heeft draagvlak.
- wordt ingediend door een particulier of een organisatie zonder winstoogmerk.
- wordt door de aanvrager zelf uitgevoerd.
- mag niet gebruikt worden voor de kosten voor alcohol.
- mag niet leiden tot beheerskosten voor de gemeente.
- moet gaan om een eenmalige activiteit.
Hoe vraag je de subsidie aan?
Wil je de subsidie aanvragen? Dit kan tot uiterlijk 1 maart:
- per post: Gemeente Veendam, Postbus 20004, 9640 AB Veendam
- of per e-mail: info@veendam.nl.
AVG
Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.
Andere regelingen voor 80 jaar vrijheid
Naast de gemeentelijke subsidieregeling, zijn er ook nog andere mogelijkheden. Het Vfonds heeft ook diverse regelingen:
Meer weten?
Heb je vragen of wil je een evenement of activiteit doorgeven voor plaatsing op de website? Dan kun je mailen naar: 80jaarvrijheid@veendam.nl.
Volg ons