Let op: Op donderdag 28 november is het gemeentehuis geopend van 09.00 tot 15.30. Er is geen avondopenstelling.
Wegwijzer leven met weinig geld
Voorwoord
Alle inwoners in de gemeente Veendam moeten mee kunnen doen in de maatschappij. Door de stijgende prijzen en de hoge energierekening zien we dat steeds meer inwoners met een laag inkomen moeite hebben om financieel rond te komen. Geldzorgen hebben grote impact op iemands leven. Er zijn verschillende regelingen en toeslagen waar u misschien gebruik van kunt maken. Daarnaast zijn er activiteiten van maatschappelijke organisaties waarmee we samenwerken en die u kunnen ondersteunen. Het is soms een hele stap om hulp te vragen. Als u de stap genomen hebt, is het fijn dat de hulp makkelijk te vinden is. Op deze pagina’s staan een aantal regelingen op een rij. Aarzel niet om hulp te vragen bij geldzorgen. Graag bieden we de helpende hand!
Ans Grimbergen
Annelies Kleve
Wethouders sociaal domein
Verschillende regelingen
Wanneer u een laag inkomen heeft, kunt u gebruik maken van verschillende regelingen. De gemeente heeft regelingen voor inkomensondersteuning, schuldhulpverlening, voor de jeugd en studenten en voor ondersteuning in de zorg. We hebben de regelingen in het kort beschreven.
Wilt u meer weten of liever persoonlijk advies? Dan kunt u een afspraak maken via 0598 652222.
Inkomensondersteuning
Bijzondere Bijstand
Staat u onverwacht voor bijzondere noodzakelijke kosten die u niet kunt betalen? En kunt u daarnaast geen beroep doen op andere regelingen of het eigen vermogen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld kosten voor een advocaat, voor een bezoek aan het ziekenhuis of voor bewindvoerings¬kosten. Dan kunt u misschien extra geld krijgen van de gemeente. Dit heet de bijzondere bijstand. Er zijn natuurlijk nog veel meer kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Elk situatie is anders. Wij beoordelen uw situatie. Belangrijk: Vraag bijzondere bijstand aan vóórdat u de kosten maakt!
Meer informatie bijzondere bijstand
Individuele Inkomenstoeslag
De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen van de gemeente wanneer u voor ten minste drie jaar een laag inkomen heeft. U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine van te kopen. Het geld wordt niet van uw uitkering afgetrokken en u betaalt geen belasting over het geld. U moet wel aan de genoemde voorwaarden voldoen. Studenten komen niet in aanmerking voor deze regeling.
Meer informatie individuele inkomenstoeslag
Energietoeslag
De energietoeslag is bedoeld om de gevolgen van de hoge energie-prijzen te verzachten. Huishoudens met een inkomen van 120% van de bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag kunnen een energietoeslag aanvragen. Heeft u de energietoeslag voor 2022 nog niet aangevraagd, doe dit dan snel. U kunt nog geen aanvraag doen voor 2023. Op dit moment is nog niet bekend hoe de energietoeslag wordt uitgevoerd. Zodra het duidelijk is, melden we op de website van de gemeente Veendam de voorwaarden en de aanvraagprocedure voor 2023.
Meer informatie energietoeslag
Schuldhulpverlening en geldzaken
Team Vroeg Erop Af
Soms ontvang je rekeningen, maar lukt het niet om deze te betalen. Niet alle rekeningen kunnen blijven liggen, zoals de energie- en zorgrekening. Gebeurt dit toch, dan ontstaan er al snel achterstanden. Dit kan zorgen geven. Het waterbedrijf, de energieleverancier, de verhuurder of zorgverzekeraar zijn vanuit de Wet vroegsignalering schulden verplicht om een melding te doen bij de gemeente als er een betalingsachterstand is. Deze meldingen worden door de gemeente ontvangen. Wij bieden, samen met deBasis onze hulp aan. Dit is het Vroeg Eropaf team. Deze hulp is gratis. U mag vanzelfsprekend zelf ook contact met ons opnemen als u (nog) geen betalingsachterstanden heeft.
Wacht niet te lang met het vragen om hulp! Aanmelden kan via het KCC van de gemeente Veendam via 0598 652222.
Meer informatie op de website deBasis Veendam
Volkskredietbank (VKB)
Als u schulden heeft, kan het moeilijk zijn dit zelf op te lossen. Misschien kan de Volkskredietbank u helpen. De Volkskredietbank biedt hulp namens de gemeente Veendam. Deze professionele organisatie is gespecialiseerd in het helpen en ondersteunen van mensen met schulden. De hulp kan bestaan uit advies, schuldhulp, budgetbeheer en kredietverlening.
Jeugd, sport, cultuur en studie
Stichting Leergeld/Jeugdfonds Sport & Cultuur
Via Stichting leergeld kunt u een aanvraag doen voor de financiering van activiteiten van uw schoolgaande kinderen (4-18 jaar). Denk hierbij aan schoolspullen, muziekles, maar ook sportactiviteiten.
Meer informatie op leergeld.nl
Tegemoetkoming schoolkosten scholieren (18-30 jaar)
Onder bepaalde voorwaarden kunt u een tegemoetkoming in de schoolkosten voor scholieren krijgen voor bijvoorbeeld boeken, een bus- of treinabonnement of lesgeld.
Meer informatie op de website van het DUO
Provinciaal studiefonds
Heeft u een laag inkomen en kunt u de reis- en/of studiekosten voor uw opleiding of de opleiding voor uw kind niet betalen? Dan kan het Studiefonds misschien helpen. U moet voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Ouders, scholieren en studenten kunnen tot en met 31 augustus 2023 een aanvraag indienen.
Aanvraagformulier Provinciaal Studiefonds
Studietoeslag
Bent u student en lukt het u niet om naast uw studie te werken door een structurele medische beperking? Misschien komt u dan in aanmerking voor een studietoeslag. De hoogte van de studietoeslag hangt af van uw leeftijd. Voor het krijgen van de studietoeslag moet u voldoen aan de gestelde voorwaarden.
Zorg
Wmo, woningaanpassing, vervoer en hulpmiddelen
Heeft u een rolstoel nodig of hulp bij vervoer? Of is het noodzakelijk dat uw woning wordt aangepast? Dan kunt u via de gemeente een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het doel van de WMO is om mensen zolang mogelijk zelfstandig, in hun eigen omgeving te laten wonen. U meldt zich aan, wij doen onderzoek naar uw situatie en zoeken naar een oplossing.
DeBasis Veendam
DeBasis Veendam is een samenwerking tussen Compaen en Cosis en werkt samen met organisaties zoals de Coöperatie Dichtbij. U kunt bij deBasis terecht met vragen over bijvoorbeeld gezondheid, geld, opvoeden, de leefbaarheid in de buurt of wijk, (vrijwilligers)werk & participatie en mantelzorg. U kunt ook hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij kan u helpen bij het voorbereiden en voeren van een gesprek met de gemeente. Deze hulp is gratis.
Collectieve zorgverzekering
De gemeente biedt haar inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan. Deze zorgverzekering noemen we de gemeentepolis. Als u deelneemt aan de gemeentepolis betaalt de gemeente een bijdrage voor uw aanvullende- en tandartsverzekering. Daarnaast heeft u een aantal voordelen. Voor het jaar 2023 zijn dat bijvoorbeeld extra vergoedingen voor brillen en lenzen of tandartskosten.
Meer informatie collectieve zorgverzekering
Hulp bij het Huishouden
Hulp bij het huishouden kunt u zelf aanvragen. Als u in Veendam Noord woont, kunt u contact opnemen met Buurtdiensten via 085 0403790. Als u in Veendam Zuid woont, kunt u contact opnemen met De Nieuwe Zorg Thuis via 085 0239043 of via e-mail: hn@dnzt.nl.
Andere regelingen en voorzieningen
Kwijtschelding gemeentebelastingen
Heeft u een aanslag (brief) gekregen over de gemeentelijke belastingen? Onder bepaalde voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Dit hangt af van uw persoonlijke financiële omstandigheden. U kunt geen kwijtschelding krijgen van de extra containers-heffing en de BIZC (Bedrijfsinvesteringszone-centrum) belastingen.
Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag kwijtschelding? Maak een afspraak met deBasis Veendam, bel 0598 698114 of mail info@debasisveendam.nl.
Het energieloket
Wilt u graag uw woning beter isoleren maar weet u niet goed waar te beginnen? Het energieloket van de gemeente Veendam weet raad. Op de website van het energieloket vindt u veel informatie over isoleren en subsidies. Ook tips over zonnepanelen en alternatieve warmtevoorzieningen zijn er te vinden. Vragen kunt u gerust stellen via telefoonnummer 088 5254110 of mail vragen@regionaalenergieloket.nl.
Kijk op Regionaal Energieloket Veendam
Jouwbespaarcoach.com
Wilt u graag persoonlijke hulp bij het besparen op uw energierekening? De energiecoach kijkt samen met u waar er bespaarmogelijkheden liggen en geeft advies over het isoleren van uw woning. Ook kunt u informatie krijgen over financieringsregelingen en subsidies voor het verduurzamen van de woning. De hulp is gratis en kan zowel bij huurhuizen of koopwoningen. Op de website van Jouwbespaarcoach.com kunt een afspraak met een energiecoach maken. U kunt ook bellen met de gemeente via: 0598 652222. Onze medewerkers van het KCC helpen u dan verder.
Informatie en handige tips op jouwbespaarcoach.com
Kledingbank Maxima Veendam
Kledingbank Maxima is een modezaak zonder kassa, speciaal voor minima. Daar kunt u elk seizoen gratis een complete garderobe uitkiezen met accessoires. U bent welkom bij Maxima als u een laag inkomen hebt en woont in de gemeente Veendam. Als lage inkomensgrens geldt bij Maxima 130% van de bijstandsnorm. Als u vragen heeft, kunt u bellen met de winkel tijdens openingstijden op 0598 750602.
Kijk op de website van Kledingbank Maxima
Voedselbank
Het is niet altijd makkelijk. Huur betalen, alle rekeningen én boodschappen doen. Voor u alleen of uw gezin. Als u dit niet redt, bent u bij voedselbanken welkom voor tijdelijke hulp in de vorm van eten. De voedselbank probeert wekelijks gevarieerde pakketten te geven waarin de schijf van 5 zoveel mogelijk verwerkt zit. Of u voor een voedselpakket in aanmerking komt, hangt af van hoeveel u
maandelijks overhoudt voor eten en kleding. Voor meer informatie kunt u langskomen bij de voedselbank, Boven Oosterdiep 141 in Veendam.
Kijk op de website van de Voedselbank Veendam
Formulierenteam
Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Heeft u hierbij ondersteuning nodig of heeft u geen computer met internet. Dan kunt u het formulierenteam inschakelen. Het formulierenteam heeft elke dinsdag van 9.00 tot 14.00 een inloopspreekuur in de Buurthuiskamer aan de Vredenrustlaan 78. Of elke woensdag van 9.00 tot 11.00 een inloopspreekuur bij deBasis, aan de Jan Salwaplein 3. Een afspraak kan telefonisch via het nummer 0598 698119 of per email aanmeldingen@debasisveendam.nl.
Informatie en adresgegevens
Wilt u meer weten of liever persoonlijk advies? Neem contact op via telefoon: 0598 652222, WhatsApp: 0612214519 of mail: info@veendam.nl.
Bezoekadres
Jan Salwaweg 1 in Veendam
Openingstijden BWI gebouw
- Maandag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
- Dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
- Woensdag van 9:00 tot 12:00 uur
- donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
We hebben de informatie zo zorgvuldig mogelijk vermeld, maar de regelgeving wijzigt snel. Daardoor kan de informatie niet meer juist, volledig of actueel zijn. U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie.
Volg ons